Het netwerk heeft als doel om psychosociaal kwetsbare zwangeren in een vroeg stadium hulp te bieden.
Het netwerk ‘Sterke Start’ werd opgestart in 2023 vanuit een gemeenschappelijk doel tussen alle partners, met name prenataal reeds zorgen voor een voldoende brede zorg en ondersteuning voor de zwangere vrouw, het gezin en vooral ook het nog ongeboren kind. Gisteren organiseerde het netwerk een symposium waar dit unieke project van zwangerschapsopvolging werd toegelicht en de eerste resultaten na een jaar werking werden gepresenteerd.
Het netwerk ‘Sterke Start’ is een samenwerking van een grote groep partners, waaronder het ziekenhuis AZ Turnhout, Eerstelijnszone Kempenland, CCG, lokale besturen uit de regio, Huizen van het Kind Kordia, maar ook heel wat actoren uit zorg en welzijn maken deel uit van het netwerk.
Met onder meer de tool ‘Born in Belgium PRO’ willen gynaecologen, huisartsen en vroedvrouwen reeds in een vroeg stadium van de zwangerschap een beeld krijgen op de psychosociale kwetsbaarheid van de toekomstige mama. Een jaar geleden startte de gynaecologen van AZ Turnhout met dit vooruitstrevend systeem van zwangerschapsopvolging. Gisterenavond presenteerden ze samen met de partners op een medisch symposium in Turnhout de mooie resultaten.
Dr. Magali Verheecke is gynaecoloog AZ Turnhout: “Ik had nooit durven denken om nu één jaar later hier te staan met dit symposium en deze cijfers. Een opstart van iets nieuws is nooit simpel, maar om nu reeds 567 gezinnen te hebben kunnen screenen, en een groot aantal hiervan ook meer gerichte en brede zorg te hebben kunnen geven is geweldig.” Dr. Verheecke licht enkele cijfers toe: ”Zo blijkt uit deze cijfers dat van de 567 zwangere vrouwen die werden gescreend a.d.h.v. de Born in Belgium-PRO-tool, 23,4% depressieve symptomen ervaart. Ook 12,2 % van deze groep geeft aan een laag inkomen te hebben. Met het netwerk ‘Sterke Start’ proberen we de kwetsbaarheden tijdig te detecteren en de zwangere vrouw en het gezin sneller en beter door te verwijzen en te ondersteunen.”
Concreet komt het erop neer dat tijdens de prenatale raadpleging elke zwangere vrouw een uitgebreide psychosociale vragenlijst krijgt. Op basis van de antwoorden uit die vragenlijst, kunnen we samen reeds in een vroeg stadium de geschikte hulp aanbieden in de regio. Naast een doorgedreven samenwerking tussen huisartsen, vroedvrouwen en ziekenhuis, wordt met Born in Belgium heel nauw samengewerkt met Stad Turnhout, alle omliggende gemeentes, ELZ Kempenland, OCMW, CAW, kinderartsen, en nog vele anderen.
Voor alle partners in het netwerk is het alvast duidelijk: “Samen voor een sterke start, dat is ons doel!”
Met dank aan Goedesign voor het nieuwe logo Sterke Start
Met dank aan @Lizismore voor de mooie beeldende taal: u leest het gedicht op www.azturnhout.be/nieuws