Straatvinken: een boeiende bron van info
Straatvinken is een burgerwetenschapsinitiatief dat zeer interessante resultaten oplevert, waar we als lokale besturen ook mee aan de slag gaan. Vorig jaar telden een 60-tal inwoners uit onze gemeenten een uur lang het verkeer.
Niet enkel de resultaten van de tellingen worden door inwoners doorgegeven. De 'straatvinkers' geven ook aan of ze aan hun beste vriend(in) zouden aanbevelen om in de straat te komen wonen, of net niet. En dat blijkt heel erg afhankelijk van de drukte van de straat. Bestaat het aantal verplaatsingen in de straat bijvoorbeeld voor 60 tot 80% uit gemotoriseerd verkeer, dan is slechts een derde van de verhalen die de inwoners deelden positief. In straten met minder dan 40% gemotoriseerd verkeer springt het aandeel positieve verhalen boven 60%.
De cijfers en verhalen tonen beleidsmakers dus dat het loont om te investeren in voetgangers, fietsers en openbaar vervoer, ondanks de initiële weerstand die sommige ingrepen misschien oproepen. Straten met meer duurzaam verkeer en een lagere verkeersintensiteit zorgen immers voor meer tevreden bewoners. ‘Het modalsplitcijfer is met andere woorden een gelukscijfer’, is dan ook de conclusie van de onderzoeksgroep HIVA – KU Leuven.
Bekijk de resultaten van de vorige edities op het interactief platform via volgende link: https://straatvinken.datylon.com.
Doe jij ook mee op 16 mei?
- Geïnteresseerde burgers in heel Vlaanderen kunnen zich vanaf vandaag registreren op www.straatvinken.be om mee te tellen in hun straat. Op donderdag 16 mei van 17 tot 18 uur vinken ze dan in hun straat op een telformulier elke verkeersbeweging af.
- Ook leerlingen en leerkrachten kunnen het verkeer bij hun school in kaart brengen. Dat doen ze in de week van 13 mei bij de start of het einde van de schooldag. Straatvinken werkt daarvoor samen met Octopusplan, de organisatie die pleit voor duurzaam woon-schoolverkeer en kindvriendelijke schoolomgevingen en -routes.
Nieuw: De impact van geluid
Straatvinken werkt samen met het burgerwetenschapsproject 'De Oorzaak'. Bij dat onderzoek brengen burgers het omgevingsgeluid in hun straat en het effect op hun welzijn in kaart. Tijdens deze editie van de verkeerstelling kunnen straatvinkers via een app van De Oorzaak (te downloaden via de Appstore en Playstore) ook een korte geluidsopname maken van hun omgeving en via een beknopte vragenlijst hun ervaring daarmee doorgeven. Door die data te linken aan de resultaten van de telling en de leefbaarheidsbevraging krijgen we een nog completer overzicht van de leefbaarheid in de deelnemende straten.
Analyse van alle resultaten
Wetenschappers van de UAntwerpen en HIVA – KU Leuven zorgen tegen het najaar voor een haarfijne analyse van alle resultaten.