Opvoeden doe je niet alleen. Verlopen eetmomenten moeilijk? Weet je je soms geen raad met het pittige gedrag van je kind? Maak je je zorgen om over de emotionele ontwikkeling? Neem contact op met Huis van het Kind. Wij zoeken samen met jou de weg:
Bel ons op het nummer 0492 22 82 33 of mail naar huisvanhetkind@kordia.be.
Heb je vragen over de uitbetaling of het aanvragen van het Groeipakket? Maak een afspraak via huisvanhetkind@kordia.be of 0492 22 82 33.
Zweepes Ven, Oude Arendonkse Baan 73, Oud-Turnhout
maandelijks van 9 tot 12 u.
afspraak via huisvanhetkind@kordia.be of 0492 22 82 33.
Heb je vragen over de uitbetaling of het aanvragen van het Groeipakket? Kom langs met al je vragen tussen 14 en 16 u. Een afspraak maken is niet nodig.
Stationstraat 80, Turnhout
maandelijks van 14 tot 16 u.
geen afspraak nodig
Iedereen welkom met alle kleine en grote vragen over kleine en grote kinderen, kinderopvang en het Groeipakket.
Stationstraat 80, Turnhout
maandelijks van 14 tot 16 u.
geen afspraak nodig
Hoe kan je op een positieve manier opvoeden én daarbij een goede band met je kind opbouwen? Hoe bepaal je regels en trek je duidelijke, voorspelbare grenzen zonder strijd aan te gaan? Hoe praat je met en luister je naar je kind zodat het zich écht gehoord voelt? Hoe kan je omgaan met de hevige emoties van je kind? We geven je informatie en handvaten over deze thema’s waar je thuis meteen mee aan de slag kan gaan. Je kan ervaringen delen met andere ouders.
De training gaat door in groep en bestaat uit ongeveer 12 ouders. Je kan alleen of als koppel deelnemen. De training bestaat uit 6 te volgen sessies.
Niefhout, Huis van het Kind, Dokter Nand Petersstraat 31
6 sessies van 19.30 tot 21.30 u.
Je kan niet meer inschrijven, deze training is volzet.
Vroeg of laat krijg je te maken met het verlies van een persoon die je dierbaar is. Een grootouder, een ouder, je partner, een broer of zus, een (ongeboren) kind, neefje of nichtje, een vriend, een klasgenoot...
De relatie en de omstandigheden van het verlies maken het verdriet anders. Het gemis draag je je hele leven mee. Het vraagt (h)erkenning van het verdriet om verder te gaan.
Manu Keirse raakt ons met concrete verhalen die herkenbaar zijn en helend. Zijn verhaal maakt duidelijk dat verlies verwerken tijd vraagt.
Dit wordt in samenwerking met Gezinsbond georganiseerd.
Kasterlee, Zaal Foyer, OC Kasterlee, Binnenpad 2
3 februari - 20 tot 22 u.
inschrijven via dit formulier
Executieve functies zijn denkprocessen die ons in staat stellen om doelgericht te handelen en ons sociaal aangepast te gedragen. Deze functies zijn cruciaal voor het plannen en organiseren van dagelijkse activiteiten en het effectief oplossen van problemen. Ze beïnvloeden ons gedrag, handelen en leren, en zijn dus essentieel in ons dagelijks leven. Wanneer deze functies zich moeizaam ontwikkelen, kan dit leiden tot gedrags- en leerproblemen.
Tijdens deze vorming geven wij jullie inzicht in wat executieve functies precies zijn. Bovendien delen we praktische tips en tricks die ouders, leerkrachten en begeleiders kunnen inzetten om de ontwikkeling van deze functies bij kinderen te stimuleren.
De infoavond wordt verzorgd door Vicki Tops, een ervaren logopedist met 25 jaar ervaring in het buitengewoon onderwijs, vooral in het werken met kinderen met autisme. Momenteel is zij coördinator van een leersteuncentrum en medeoprichter van de multidisciplinaire therapiepraktijk De Kronkel. Hier is zij gespecialiseerd in psycho-educatie rond autisme en ADHD.
Vosselaar, Zaal Reynaert, Maurits Potterstraat
19 februari - 19.30 tot 21.30 u.
inschrijven via dit formulier
Ouderbegeleiding in groep waarbij ouders van kinderen met communicatiemoeilijkheden uitleg en tips krijgen om deze moeilijkheden aan te pakken. Er wordt op een laagdrempelige manier toegelicht hoe je als ouder de communicatie van je kind kan stimuleren.
We lichten kort de taalontwikkeling toe. Er wordt gekeken hoe je als ouder de juiste taal kan geven aan je kind. Er wordt ingezoomd op geschikte voorleesboekjes en hoe je kan voorlezen, interactief voorlezen en hoe je in spel de taal optimaal kan uitbreiden.
Daarbij geven we enkele praktische tips om de communicatie in het dagelijkse leven te stimuleren, waar je spelmateriaal kan vinden etc.
Voor wie? Ouders, grootouders, plusouders,… van kinderen die communicatiemoeilijkheden ervaren.
Deze infoavond wordt gegeven door een medewerker van het Carrewiel: Eline Lembregts (logopediste).
Turnhout, Huis van het Kind, Dr. Nand Peetersstraat 31
19 februari - 19.30 tot 21.30 u.
inschrijven via dit formulier
Ook kinderen hebben vaak last van stress. Vaak is dit niet zichtbaar of uit zich dit in onverklaarbaar gedrag. En dan weet je als ouder soms niet goed wat te doen om dit te verhelpen.
Tijdens deze avond vertellen we meer over wat stress precies betekent, wat dit met de hersenen van je kind doet, hoe kinderen stress uiten. En heel belangrijk, wat je zelf kan doen als ouder om stress bij je kind te verlichten.
Dit is een interactieve infoavond in samenwerking met het CAW.
Kasterlee (adres volgt later)
10 maart - 19 tot 21 u.
inschrijven via dit formulier
Merk je dat je kindje soms onrustig is en moeilijk te troosten? Weet je soms niet goed waarom je kindje huilt of boos is? Dagelijks krijgen we heel wat prikkels te verwerken. Tijdens deze vorming geven we jullie graag meer info over prikkelverwerking en de invloed op gedrag en emoties.
Turnhout, Huis van het Kind, Dr. Nand Peetersstraat 31
27 maart - 19 tot 21 u.
inschrijven via dit formulier
Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker als het om kinderen gaat. Een pleister kleven kan iedereen, maar wat doe je als je kind zijn arm breekt of zijn vingers verbrandt?
Tijdens deze infosessie leer je op de juiste manier omgaan met kleine pijntjes en grotere incidenten. Op twee uur tijd leer je de wettelijke aspecten en basisvaardigheden van EHBO, waaronder:
wondzorg, brandwonden, verstuikingen, breuken, kneuzingen, medicatie,...
Beerse, 't Heilaar, Heilaarstraat 35
22 april - 19 tot 21 u.
inschrijven via dit formulier
Onze kinderen zijn weleens overprikkeld. Maar wat als je kind extra snel overprikkeld raakt, heel gevoelig is voor licht, geluid, aanraking… of misschien vaak alleen wil zijn? Dan is het voor jou als ouder een uitdaging om gepast te reageren op de behoeften van je kind. En wanneer kan je nu echt spreken van hooggevoeligheid?
Tijdens deze infoavond geven we door middel van psycho-educatie, tips en inzichten over het omgaan met hooggevoeligheid bij kinderen.
We bieden zeker ook de ruimte om eigen ervaringen en tips te delen met andere ouders.
Dit is een interactieve infoavond gegeven door vormingsmedewerkers van het CAW.
Oud-Turnhout (adres volgt later)
23 april - 19 tot 21 u.
inschrijven via dit formulier
Leer je kleuter fietsen op 2 wielen in 3 uur tijd.
Verschillende data en locaties
inschrijven via dit formulier
Wil jij meer te weten komen over ADHD? Aan de hand van de Brainblocks en ervaringsgerichte oefeningen willen we stil staan bij hoe personen met ADHD de wereld ervaren.
We maken een paspoortje over jouw kind, kleinkind, … met ADHD: wat herken je qua valkuilen maar ook, wat zijn de kwaliteiten? We staan ook stil bij welk effect deze problematiek kan hebben op het zelfbeeld van een kind met ADHD.
Oud-Turnhout, Zweepes Ven, Oude-Arendonksbaan 73
8 mei - 18.30 tot 21 u.
inschrijven via dit formulier
Samen met de bibliotheken werkt het Huis hard aan een programma voor 'maand van de opvoeding'. Binnenkort vind je hier meer informatie.
Tijdens deze sessie wordt er ingegaan op de verschillende aspecten van autisme en hoe je hier als ouder mee kan omgaan.
Voor wie? Ouders, grootouders, plusouders, … van kinderen met (een vermoeden van) autisme.
Deze infoavond wordt gegeven door deze medewerkers van het Carrewiel: Laura Van Sant (psychologe) of Emma Leysen (psychologe).
Turnhout, Huis van het Kind, Dr. Nand Peetersstraat 31
4 juni - 19.30 tot 21.30 u.
inschrijven via dit formulier
Bang, boos, blij, gefrustreerd, verdrietig, jaloers of teleurgesteld. Allemaal emoties die kinderen regelmatig ervaren.
In de opvoeding is het omgaan met emoties vaak ingewikkeld. Je probeert van alles, maar kinderen uiten hun emoties primair en daardoor vaak heftig. Denk maar aan een driftbui, extreme angst of een fikse boosheid.
Hoe kan je je kind helpen om terug rustig te worden en ondersteunen in het leren omgaan met emoties?
Tijdens deze infoavond geven we door middel van psycho-educatie, tips en inzichten mee over het omgaan met hevige emoties. We bieden zeker ook de ruimte om eigen ervaringen en tips met andere ouders te delen.
Dit is een interactieve begeleiding gegeven door vormingsmedewerkers van CAW
Beerse, Karel Van Nyenlaan 12, 2340 Beerse ('t Locomotiefje)
5 juni - 19 tot 21 u.
inschrijven via dit formulier
Neem contact op, wij beantwoorden uw aanvraag zo snel mogelijk!
Contact