12 tot 24 jaar

Opvoeden doe je niet alleen

Wil jouw dochter steeds het laatste woord? Weet je niet goed hoe je moet omgaan met het schermgebruik van je zoon? Neem contact op met Huis van het Kind. Wij zoeken samen met jou de weg.

Bel ons op het nummer 0492 22 82 33 of mail naar huisvanhetkind@kordia.be.

Activiteiten en infoavonden

Infopunt Groeipakket

infopunt Oud-Turnhout

Heb je vragen over de uitbetaling of het aanvragen van het Groeipakket? Maak een afspraak via huisvanhetkind@kordia.be of 0492 22 82 33.

Zweepes Ven, Oude Arendonkse Baan 73, Oud-Turnhout

maandelijks van 9 tot 12 u.

  • 17 september - 15 oktober - 19 november - 17 december - 21 januari - 18 februari - 18 maart - 15 april - 20 mei

afspraak via huisvanhetkind@kordia.be of 0492 22 82 33.

infopunt Turnhout

Heb je vragen over de uitbetaling of het aanvragen van het Groeipakket? Kom langs met al je vragen tussen 14 en 16 u. Een afspraak maken is niet nodig.

Stationstraat 80, Turnhout

maandelijks van 14 tot 16 u.

  • 19 september - 17 oktober - 21 november - 19 december - 16 januari - 20 februari - 20 maart - 17 april - 15 mei - 19 juni

geen afspraak nodig

Villa Mama & Papa

Iedereen welkom met alle kleine en grote vragen over kleine en grote kinderen, kinderopvang en het Groeipakket.

Stationstraat 80, Turnhout

maandelijks van 14 tot 16 u.

  • 19 september - 17 oktober - 21 november - 19 december - 16 januari - 20 februari - 20 maart - 17 april - 15 mei - 19 juni

geen afspraak nodig

Training positief en verbindend opvoeden

Hoe kan je op een positieve manier opvoeden én daarbij een goede band met je kind opbouwen? Hoe bepaal je regels en trek je duidelijke, voorspelbare grenzen zonder strijd aan te gaan? Hoe praat je met en luister je naar je kind zodat het zich écht gehoord voelt? Hoe kan je omgaan met de hevige emoties van je kind? We geven je informatie en handvaten over deze thema’s waar je thuis meteen mee aan de slag kan gaan. Je kan ervaringen delen met andere ouders.

De training gaat door in groep en bestaat uit ongeveer 12 ouders. Je kan alleen of als koppel deelnemen. De training bestaat uit 6 te volgen sessies.

Turnhout - Niefhout, Huis van het Kind, Dokter Nand Petersstraat 31

6 sessies van 19.30 tot 21.30 u.

  • 24 september - 1 oktober - 8 oktober - 15 oktober - 22 oktober - 12 november

inschrijven via training@lentekind.be of 03 321 88 03

Lezing - Puberteit: wat is het, wat doet het en wat doe ik er als ouder mee?

En plots is het zover: je bent ouder van een tiener. Jouw opvoedtrucjes helpen niet meer. Meegaan naar school is een no-go. Jouw dagelijkse knuffel maakt plaats voor gebrom. En dan hebben we het nog niet over de nieuwe geuren als je toch een knuffel krijgt. Tijdens deze lezing gaan we in op wat puberteit is en wat dit voor jou als ouder betekent.

Als je meer wilt weten over de thema’s die aan bod komen gedurende deze avond, kan je op één of meerdere van onze infoavonden inschrijven om je verder te verdiepen in de wondere wereld van je puber.

Turnhout en Vosselaar

Datum, uur en locatie

  • 24 september - 19 tot 21 u. - Turnhout, Niefhout, Huis van het Kind, Dokter Nand Petersstraat 31
  • 27 januari - 19 tot 21 u. - Vosselaar, De Moer, Sint Jozefstraat 45

inschrijven via dit formulier

Infoavond - Update over de zorgtoeslag

Ben je ouder van een kind met een handicap? Dan kan je dit webinar gratis bekijken met een kortingscode. Die vind je terug in de Facebook-groep De Ouders ‘mijn kind, bijzonder kind’ of vraag je op via info@deouders.be.

Ook dit jaar komen er weer een aantal aanpassingen aan de procedure rond de zorgtoeslag. Met als doel de procedure efficiënter te laten verlopen. We geven jullie daarom in september graag een update over de laatste nieuwigheden. Tot zolang blijft ons huidig webinar nog toepasselijk. Je kan dit altijd on demand herbekijken.

Online

24 september - 20 u.

inschrijven via dit formulier van De Ouders

Een relatiebreuk... hoe nu verder?

Hoe ga je na een relatiebreuk als ouders samen door voor jullie kinderen?

Een belangrijke pijler om als ouders samen verder te kunnen, is communicatie. Maar vaak liep je daar in de relatie ook al op vast. Meestal zien we wel wat de andere ouder daarin moet veranderen, maar zien we niet hoe we dat zelf kunnen beïnvloeden, hebben we al van alles geprobeerd zonder succes, waardoor we ons machteloos voelen.

We bieden je een vierdaagse training aan waarin we overtuigingen, die een goede verstandhouding met de andere ouder verhinderen, in je voordeel laten werken. En we leren je hoe je grip krijgt op de onderlinge communicatie.

 online

Een training van vier avonden (in groep) van 19 tot 21 u.

  • 10 oktober - 23 oktober - 7 november - 21 november

 inschrijven via samen@deuitweg.be of 014 725 725

Infoavond drugs, tabak en alcohol

Op deze infoavond zal een drughulpverlener ouders informeren over verschillende thema's rond gebruik van alcohol, tabak en drugs. De avond zal gaan over:

  • vanaf wanneer wordt gebruiken een probleem?
  • Hoe kan je signalen van gebruik herkennen?
  • Hoe kaart ik als ouder mijn bezorgdheid aan?
  • Hoe stel ik grenzen?
  • Welke hulpverlening bestaat er?

Lille - zaal Campina in het gemeentehuis, Rechtestraat 44

14 oktober - 19 tot 21 u.

inschrijven via dit formulier

Veelzijdige ontwikkeling bij tieners

Tussen 12 en 20 jaar - de overgang van kindertijd naar volwassenheid – maken tieners een veelzijdige ontwikkeling door. Hun lichaam groeit vanbinnen en vanbuiten en als ouder sta je soms versteld van hoe snel dit allemaal gaat. Je tiener blijkt plots altijd honger te hebben, wordt regelmatig overspoeld door heftige, wisselvallige emoties, heeft interesse in meisjes en/ of jongens,... Als ouder is het soms moeilijk te vatten.
Tijdens deze infoavond gaan we dieper in op de ontwikkeling van het puberlichaam en -brein. We geven handvatten om onze tiener beter te begrijpen en ondersteunen.

Kasterlee en Beerse

Datum, uur en locatie

  • 22 oktober - 19 tot 21 u. - Kasterlee, Zaal Wannes in OC Lichtaart, Schoolstraat 31
  • 13 februari - 19 tot 21 u. - Beerse, cafetaria Lokaal Dienstencentrum, Boudewijnstraat 10

inschrijven via dit formulier

Dubbel verdriet voor grootouders

Grootouder zijn van een kind met een beperking. Het brengt veel verdriet met zich mee. Dubbel verdriet. Verdriet om de dromen die je voor je kleinkinderen had, te moeten opbergen. Verdriet om jouw eigen kind dat je als mama of papa elke dag ziet worstelen met het zorgouderschap. Verdriet dat vaak geen plaats heeft om verteld te worden. Nochtans is het er. Dagelijks. Op allerlei manieren. En vaak in volle glorie. Rauw verdriet.

Daar gaan we in dit webinar mee aan de slag. We hebben oog en oor voor jullie en reiken handvaten en tips en tricks aan over hoe hiermee om te gaan.

Online

22 oktober - 20 u.

inschrijven via dit formulier

ADHD bij je kind

Actief, dromerig, snel afgeleid … Wat kan je doen als je vermoedt dat je kind ADHD heeft?

Je vermoedt dat je kind ADHD heeft, of misschien denkt de omgeving of de school dat. Wat nu? Waar kan je terecht? Welke stappen kun je zetten?

Online

22 oktober - 20 tot 22 u.

inschrijven via dit formulier

Infoavond - Verlies en rouw

Vroeg of laat krijg je te maken met het verlies van een persoon die je dierbaar is. Een grootouder, een ouder, je partner, een broer of zus, een (ongeboren) kind, neefje of nichtje, een vriend, een klasgenoot...
De relatie en de omstandigheden van het verlies maken het verdriet anders. Het gemis draag je je hele leven mee. Het vraagt (h)erkenning van het verdriet om verder te gaan.

Manu Keirse raakt ons met concrete verhalen die herkenbaar zijn en helend. Zijn verhaal maakt duidelijk dat verlies verwerken tijd vraagt.

Vosselaar, de Moer, Sint Jozefstraat 45

23 oktober - 20 tot 22 u.

inschrijven via dit formulier

Veilig online: Internet en privacy

Wat gooi jij zelf zoal te grabbel op het web en wat beschouw je als honderd procent privé? Hoe gaan je kinderen daarmee om? Hoor je het donderen in Keulen bij termen als cookies, phishing en sharenting? Dankzij deze sessie leer je kritisch omgaan met instellingen, reclame, wachtwoorden ,… en krijg je heel wat tips voor je kinderen rond privacy.

Turnhout, Niefhout, Huis van het Kind, Dokter Nand Petersstraat 31

7 november - 20 tot 22 u.

inschrijven via dit formulier

Grenzen stellen bij tieners

Ouders met tieners in huis worden dagelijks geconfronteerd met loslaten en grenzen stellen. Wat in het ene gezin vanzelfsprekend is, kan absoluut niet in een ander gezin. En zo is het als ouder soms moeilijk beslissingen te nemen rond de vele vragen die je tiener dagelijks stelt.

Tijdens deze infoavond reiken we handvatten aan om als ouder vertrouwen te hebben in je eigen intuïtie en gevoel en zo waakzaam te zorgen voor je tieners.

Oud-Turnhout en Lille

Datum, uur en locatie

  • 14 november - 19 tot 21 u. - Oud-Turnhout, Zweepes Ven, Oude Arendonkse Baan 73
  • 27 februari - 19 tot 21 u. - Lille, raadzaal in het gemeentehuis, Rechtestraat 44

inschrijven via dit formulier

Seksualiteit en intimiteit bij mensen met een handicap

Zelfbevrediging. Seks. Het blijft nog vaak een taboe. Zeker voor wie een handicap heeft. Als ouder worstel je dan ook met deze thematiek bij je kind.

Je wil als ouder dat je kind gelukkig is, dat het ook het gevoel heeft geliefd te zijn. Maar hoe ga je met deze vraagstukken om? Wat als jouw zoon of dochter met een ernstige handicap ook een liefje wil? Wat als die verliefdheid niet wordt beantwoord? Wat als jouw kind zelf een kinderwens heeft? Wat als je kind vastloopt in de seksualiteitsontwikkeling? Hoe pak je dit als ouder aan?

In dit webinar geeft een expert van Aditi vzw uitleg over hoe zij als organisatie hierin kunnen ondersteunen. Ze delen daarnaast een aantal praktische tips zodat jullie gemakkelijker over dit thema met jullie kind kunnen communiceren.

Online

19 november - 20 u.

inschrijven via dit formulier

Infoavond - Buitengewoon onderwijs

Wat als het schoolse traject van je kind met een beperking niet steeds even vlot verloopt? Je twijfelt: zit mijn kind nog op zijn/haar plaats in het reguliere onderwijs of moeten we de overstap naar het buitengewone onderwijs overwegen? Hoe verloopt zo'n overstap en wat mag je van het buitengewone onderwijs verwachten?

Tijdens deze infoavond komt Elke, sociaal verpleegkundige, meer vertellen over het buitengewone onderwijs. Op het einde van de avond zal er ook ruimte zijn om vragen te stellen.

Oud-Turnhout, Het Raster Kempen, Tramwissel 5

26 november - 19 tot 21 u.

inschrijven via kempen@hotspothandicapantwerpen.be met vermelding van je naam, telefoonnummer, mailadres en aantal personen.

Praten met mijn tiener

Elke ouder wil graag een goede relatie met zijn tiener, maar in de praktijk monden gesprekken vaak uit in ruzie en conflict. Zo worden goede bedoelingen van ouders door de tiener vaak opgevat als bemoeizucht. Een tiener die vooral met zichzelf bezig is, kan door de ouders dan weer gezien worden als ondankbaar. En dat terwijl zowel ouder als kind eigenlijk niets liever willen dan overeenkomen.

Tijdens deze infoavond geven we tips over hoe je je tiener beter kan begrijpen en hoe je op een verbindende manier communiceert.

Turnhout en Kasterlee

Datum, uur en locatie

  • 28 november - 19 tot 21 u. - Turnhout, Niefhout, Huis van het Kind, Dokter Nand Petersstraat 31
  • 17 maart - 19 tot 21 u. - Kasterlee (locatie volgt)

inschrijven via dit formulier

Sociale media en gaming

Games, TikTok, YouTube, Snapchat,…. Beeldschermen werken als een magneet op tieners en vormen een belangrijk onderdeel van hun leefwereld. Hoe ga je als ouder om met het gsm-gebruik van je kinderen? Of wat als je kinderen continu actief willen zijn op sociale media of voortdurend gamen? Wat maakt dit zo aantrekkelijk voor hen en hoe maak je hier goede afspraken over? Waar moet je zeker op letten en hoe hou je het binnen de perken?

Tijdens deze infoavond geven we door middel van psycho-educatie tips en inzichten mee over het omgaan met sociale media en gamen, maar we willen zeker ook de ruimte bieden om eigen ervaringen en tips met andere ouders te delen.

Turnhout, Niefhout, Huis van het Kind, Dokter Nand Petersstraat 31

Datum

  • 2 december - 19 tot 21 u.
  • 24 april - 19 tot 21 u.

inschrijven via dit formulier

Rouw en verlies

Vroeg of laat krijg je te maken met het verlies van een persoon die je dierbaar is. Een grootouder, een ouder, je partner, een broer of zus, een (ongeboren) kind, neefje of nichtje, een vriend, een klasgenoot... De relatie en de omstandigheden van het verlies maken het verdriet anders. Het gemis draag je je hele leven mee. Het vraagt (h)erkenning van het verdriet om verder te gaan.

Manu Keirse raakt ons met concrete verhalen die herkenbaar zijn en helend. Zijn verhaal maakt duidelijk dat verlies verwerken tijd vraagt.

Kasterlee, Zaal Foyer in OC Kasterlee, Binnenpad 2

2 december - 20 tot 22 u.

inschrijven via dit formulier

Start je vakantiepuzzel voor de zomer van 2025

Het lijkt misschien een beetje vreemd om in putje winter te moeten gaan nadenken over de zomer van 2025. En toch is dit belangrijk. Zeker voor bijzondere gezinnen! De meeste organisaties starten in of vlak na de kerstvakantie namelijk al de inschrijvingen voor hun zomerkampen. En die zijn vaak meteen volzet. Wil je zonder zorgen de zomerregeling kunnen plannen? Dan volg je best deze webinar.

In dit webinar geven we je een heel breed aanbod van gekende kampjes maar ook van nieuwe, leuke initiatieven waar jouw bijzonder kind meer dan welkom is. Daarnaast laten we je kennis maken met aangepaste vakantieverblijven voor een ontspannend verblijf met het hele gezin. We geven je ook voorbeelden van hoe je een gepersonaliseerde vakantiekalender kan maken. Ten slotte vertellen we je op welke tegemoetkomingen je recht hebt bij kampjes en vakantieopvang. Dit alles en nog zoveel meer leggen we jullie uit in dit bondig maar heel praktisch webinar. Want een zorgeloze vakantie, dat verdient iedereen!

Online

12 december - 20 u.

inschrijven via dit formulier

Maand van de opvoeding - Mei

Samen met de bibliotheken werkt het Huis hard aan een programma voor 'maand van de opvoeding'. Binnenkort vind je hier meer informatie.

Wandelsessie voor ouders met tieners

We maken een wandeling waarin je als ouder letterlijk en figuurlijk leert omgaan met de hindernissen bij het opvoeden van pubers. Als vanzelf komen er vragen zoals:  Wat doet dit met jou?  Hoe voel jij je als je ergens tegenaan botst? Maar ook kan je in de natuur krachten ontdekken die je als ouder sterk maken.

Ontmoet andere ouders en wandel mee. Aan de hand van eenvoudige oefeningen deel je je verhaal zodat je (h)erkenning, maar ook tips en tricks kan vinden en geven. 

Oud-Turnhout, Liereman, Schuurhovenberg 43

22 mei - 19 tot 21 u.

inschrijven via dit formulier

Terug naar pagina Huis van het Kind

Afspraak maken? Of heeft u een vraag?

Neem contact op, wij beantwoorden uw aanvraag zo snel mogelijk!

Contact